Royal Christiania er historie

Over 20.000 kvadratmeter av gamle Hotel Royal Christiania er jevnet med jorden. Opp fra byggestøvet er Norges største hotell omsider i ferd med å vokse fram.

Artikkel fra Byggeindustrien nr. 14 – 2017. Journalist Stefan Offergaard, so@bygg.no

55.000 kvadratmeter, flere restauranter, en kongressal og 810 rom over 16 etasjer. Når gamle Royal Christiania gjenåpner som The Hub i mars 2019, vil det være Norges desidert største hotell. Giganthotellet omfatter hele kvartalet omkranset av Biskop Gunnerus’ gate, Skippergata, Nygata og Fred Olsens gate i Oslo sentrum. I dag er imidlertid området en eneste stor byggeplass.

– Byggeprosjektet startet i januar. Siden da har store deler av bygningsmassen blitt revet ned til gateplan. Vi er nå så godt som ferdig med rivearbeidet, og gjenreisingen av bygget har startet. Byens innbyggere vil gradvis se at det nye hotellet tar mer og mer form, sier Ingrid Karlsen, prosjektleder i PROBEA, som er byggherre.

33.000 kvadratmeter nybygg

Hun sier de i alt har revet rundt 20.000 kvadratmeter, som nå skal erstattes med 33.000 kvadratmeter nybygg. Store deler av gamle Royal Christiania er imidlertid be varingsverdig, og blant annet det ikoniske bygget ved Oslo S blir kun oppgradert innvendig.
– Den delen ble bygd i 1952 i forbindelse med OL i Oslo. Der vil vi kun fjerne glasskarnappene i andre etasje og rense fasaden litt. Innvendig skal alle rommene pusses opp, og det skal bygges to nye restauranter. Alt skal bli topp moderne og tilrettelegges for dagens krav, sier Karlsen.

I alt skal det rehabiliteres over 20.000 kvadratmeter, og oppussingen foregår samtidig som det massive byggearbeidet utenfor.
– Nybyggene blir fra 12 til 16 etasjer høye og råstilige. De skal stå i stil til de gamle byggene, men samtidig ha sin helt egen stil. Du vil se tydelig skille på den nye delen og den gamle, sier Karlsen.

Mange risikomomenter

Byggeprosjektet er en samspillsentreprise med Betonmast- Hæhre-selskapet Betonmast Oslo. Entreprenørens produksjonssjef Øyvind Øveraas sier det er en komplisert byggeplass.
– Det er et møysommelig arbeid å kombinere utbygging av gamle og nye bygg. Det er mange risikomomenter, men vi har hatt en veldig god forprosjektfase. Dermed har vi unngått de verste fallgruvene, sier han og legger til:
– Alt har gått på skinner så langt, både med tanke på tid og budsjett. Vi startet med gjenoppbyggingen 16. august, og det er nøyaktig den datoen som var planlagt. Vi har hatt en veldig god start med fundamentering og riving, og har veldig godt grunnlag for fortsettelsen. Øveraas sier The Hub er et prestisjeprosjekt for Betonmast, og at det ikke er et alternativ å ikke levere til avtalt tid og kostnad.
– Hotellet er vel allerede fullbooket rundt åpningsdatoen, så her må det leveres som planlagt. Vi har ikke noe valg, sier han lattermildt.

30 lastebillass daglig fra Oslo S

Øveraas og Karlsen mener det nye hotellet får Oslos beste beliggenhet med byens viktigste kollektivknutepunkt som nærmeste nabo. Den sentrale beliggenheten skaper imidlertid utfordringer når du skal transportere ut 17.000 tonn riveavfall.
– Det er en trang og utfordrende byggeplass, men vi har funnet gode løsninger. Hovedutfordringen er logistikk. Så langt har vi kjørt rundt 50 lastebillass fra byggeplassen i uka. Når vi skal produsere for fullt vil nok antallet øke til 30 lastebillass hver dag, sier Øveraas.
– Det sier seg selv at så mange lastebiler ikke kan kjøre på rad og rekke inn mot Oslo S. Da blir det trafikkaos, så vi har laget et eget logistikksystem. Lastebilene er parkert utenfor sentrumskjernen, og så melder vi dem inn tre og tre av gangen, legger han til. Så langt har det vært rundt 140 arbeidere i sving daglig på byggeplassen, og Øveraas regner med antallet vil stige til rundt 400 i de mest krevende periodene.
– Vi har hatt null skader så langt, og det er et klart mål framover også, sier han.

Store miljøambisjoner

Ingrid Karlsen legger til at The Hub er et BREEAM-prosjekt med karakter «very good».
– Etter åpning skal hotellet fortsette å være miljøriktig og utslippsbesparende. Kildesortering, reduksjon av matavfall og bærekraftige råvarer, energibesparing, materialvalg og varme- og inneklima er noen av fokusområdene, sier hun.

The Hub har ifølge Dagens Næringsliv en prislapp på minst 3,3 milliarder, og er dermed den største hotellinvesteringen noensinne i Norden. Regningen deles av Petter Stordalen og Varner-brødrene.


Del denne siden: